david
bröd o bullar

2003 öppnade Pâtisserie David i Malmö.

I det kulturminnesmärkta kvarteret St Gertrud slog sig portugisen David Fernandes ner och började erbjuda malmöborna ett annat slags fikabröd
. Plötsligt var det franska bakverk i form av macarons och tarteletter som serverades jämsides med den svenska kanelbullen. David Fernandes är nämligen skolad sockerbakandets konst i Luxemburg och Frankrike.

Redan som liten pojke visste David att han ville bli konditor, med sin skicklige morbror som förebild
. Därför började han som konditorlärling i Luxemburg när han var 15 år. Hans passion för yrket fortsatte utvecklas och snart fick han en utmärkt skolning på några av de finaste konditorierna som t ex ”Namur” i Luxemburg och ”Olivier” i Strasbourg, Frankrike.

David Fernandes är en av få som kan konsten att blåsa i socker. Ett exempel är de populära bröllopssvanarna som ofta pryder bröllopstårtorna.

David tog med sig filosofin till Malmö om att baka kakor och tårtor är ett konsthantverk. När David bakar får det därför inte förekomma något som helst halvfabrikat eller konserveringsmedel . Vaniljkrämen till tarteletterna liksom smördegen till croissanterna – allt görs från grunden.
Med denna filosofi är det också självklart för David att enbart arbeta med de bästa råvarorna. Så ofta som det går försöker David handla närproducerade råvaror. Men inte allt går att hitta i den skånska myllan. Chokladen kommer från Valrhona och vaniljen från Madagaskar.

Allt är bakat från grunden – för ska det bli gott, så ska det vara äkta. Det tycker i alla fall David Fernandes, grundare till Pâtisserie David i Malmö.

David Fernandes. Foto: Torbjörn Lagerwall